SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Sunday 3 July 2011

resepi soto ayam (rm3.50sj di Restoran basha)


A-Bahan utama
1/2 ekor Ayam (dibersih dan dibelah 3-4 bahgian)
1 ketul hati ayam
I ketul hempedu
Nasi impit segera atau ketupat segera.
sesudu gula
garam secukup rasa

B-Bahan untuk dikisar/tumbuk:
1 cm halia
I cm lengkuas
2 ulas bawang putih
4-6 ulas Bawang Merah kecil
½ camca besar ketumbar
½ camca besar lada putih
½ caca teh jintan manis
½ camca teh jintan putih

C-bahan untuk perasa rebusan
3 biji buah pelaga
2 cm kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 cawan santan pekat (dari ½ biji kelapa)
6 biji cili padi (dicincang dan dibungkus diikat dalam kain muslin)

D-Bahan untuk hiasan/hidangan
2 sudu Kicap manis
2 sudu Kicap masin
1 camca besar cuka(jika suka)
Taugeh dicelur
1 cawan Bawang goreng
Daun sup/daun bawang - dihiris halus
Sohun di goreng tanpa dibasuh (kering) sehingga putih
Hirisan daging ayam
Pegedil
Kacang tanah digoreng


E-bahan untuk pegedil
2-3 biji kentang besar (300 gram)
setengah cawan daging- direbus dan ditumbuk halus
sesudu lada putih (ditumbuk halus)
4 ulas bawang putih-tumbuk
½ camca teh jintan putih ditumbuk halus
garam secukup rasa (1/2 sudu teh)
sebiji telur dipukul
sesudu tepung ubi

Cara membuat nasi impit atau ketupat segera.
Rebus dua paket ketupat segera cap Nona (atau cap lainnya) selama satu setengah jam atau lebih sehingga nasi dalam paket masak dan padat.Toskan dan sejukkan.[ 2 paket bersaiz sebesar 5x5 inci ] Sediakan ketupat segera ini lebih awal sebelum menyediakan kuahnya.

Cara membuat kuah soto
1. Ayam dipotong 3-4 bahagian.
2. Rebus ayam , hati dan hempedal dengan 1-5-2 liter air. Masukkan bahan B dan C. Didihkan hingga ¾ masak. Masukkan pati santan, cili padi yg telah dibungkus dan masak hingga ayam empuk dan terbit minyak (dari santan tadi).Masukkan garam secukup rasa.
3- Keluarkan cili padi bungkus dan masukkan dalam mangkuk. Hancurkan dengan 1/2 cawan air rebusan. Masukan kicap manis & masin, garam , cuka dan gula. Sesuaikan rasa.
4. Keluarkan ketul ayam dan siat siatkan secara memanjang. (untuk hidangan)

Cara membuat pegedil
1-Kupas ketang dan potong kecil anggaran 2 inci . Cuci dan goreng hingga empuk. Boleh direbus tapi biasanya jika direbus pegedil jadi lembik.
2- lecek atau tumbuk kentang dan campurkan dengan semua bahan E kecuali telur.
3- Bulat2kan sebesar bole pimpong dan lepsrkan. Salutkan dengan telur yg sudah di pukul dan goreng dalam minyak yg agak banyak hingga garing. Angkat, toskan minyak dan masukkan dalam piring.

Cara menghidang.
1)-Potongkan ketupat segera anggaran seinci persegi.Masukkan dalam mangkuk besar.
2)-Masukkan kuah dalam bekas besar/periuk hidangan.
3)-Sediakan bahan2 lain seperti pegedil dan bahan D
4)-Ambil sedikit ketupat , masaukkan dalam mangkuk, taburkan bahan (3 )sedikit2, tuang kuah soto. Sedia untuk dimakan…Jangan lupa bismillah.

Nota:Untuk pegedil, boleh gunakan ayam sebagai ganti daging.Soto sesuai untuk sarapan pagi atau sarapan petang.Hidangan untuk 4 orang shj. nasi impit boleh diganti dgn mee hun yg sudah direbus atau mee kuning yg sudah dicelur.

No comments:

Post a Comment