SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA
buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah),
ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati.
(asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net
LCD Text Generator at TextSpace.net
Monday, 8 August 2011
resepi ROJAK PETIS
BAHAN SOS PETIS :-)
1 botol kecil petis/otak udang
1/2 cawan jus asam jawa
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan kicap pekat
3 - 4 camca besar kicap cair
1 biji bawang besar*
5 - 6 biji cili padi*
3 ulas bawang putih*(*kisar halus)
1 cawan air
1 cawan kacang tanah tumbuk
BAHAN ROJAK :-)
2 keping tauhu, goreng dan potong kecil
1 biji timun, cuci dan potong kecil
1 biji sengkuang, kupas, cuci dan potong kecil
1 cekak kangkung, cuci, siang dan celur sekejap, toskan
300 g taugeh, cuci dan celur, toskan
1 biji nenas masak ranum, kupas dan potong kecil
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK SOS PETIS :- Satukan semua bahan2 sos kecuali kacang tumbuk, dalam periuk dan masak atas api sederhana hingga sos pekat. Sejukkan.
PENYEDIAAN ROJAK :- Dalam satu bekas, masukkan sos petis, kacang tanah secukupnya dan cili padi yang telah ditumbuk (jika suka). Kacau rata dengan senduk hingga rata. Kalau kurang manis atau masin boleh tambah gula atau kicap masa ni. Kacau hingga semua sebati.
Masukkan bahan2 rojak dan gaul rata. Hidangkan segera.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam…kalu nk try rojak petis mak bee (ready made)boleh gi ke site nie http://madeinkedah.blogspot.com Sedap & Harga berpatutan
ReplyDelete