Bahan-bahan:
350 gm sotong segar
1 batang serai - dikisar
1 cm halia - dikisar
16 biji gajus - digoreng kering
3 tangkai cili kering - digoreng dan digunting kasar
2 ulas bawang putih - dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
1/4 cawan sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Cara Menyediakan Kuah:
1. Gaul serai dan halia. Asingkan 1 sudu besar campuran tersebut dan ketepikan.
2. Panaskan minyak untuk menumis. Tumis bahan kisar termasuklah 1 sudu besar serai dan halia yang diasingkan tadi.
3. Masukkan sos tomato, air, garam dan gula. Biarkan sampai kuah agak pekat.
4. Masukkan gajus dan cili kering yang digunting kasar. Kacau dan angkat.
Cara Menyediakan Sotong Bakar:
1. Gaul sotong dengan perahan lebihan serai, halia dan garam.
2. Perap selama 20 minit. Panaskan kuali leper yang disapu sedikit minyak. Bakar sotong hingga masak sambil dialih-alihkan agar sotong masak rata. Setelah masak, letakkan sotong di dalam pinggan dan tuangkan kuahnya. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment