SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Sunday, 3 January 2016

Khasiat pokok bunga kemboja

SAKIT PINGGANG

Khasiat pokok bunga kemboja ini dari akar hinggalah bunganya

AKAR
Untuk Mendetoksifikasikan Usus kita atau untuk mencuci perut kita. Selain itu, bagi yang ada penyakit bisul bernanah, air rebusan akar atau kulit akar kemboja ini boleh membantu anda.

Caranya:Rebus akar pokok kemboja dan minum airnya.

GETAH
Getah dari pokok kemboja pula sangat berguna bagi merawat demam panas, kusta, pelawas dan membantu peredaran darah terutamanya bagi mereka yang mengalami haid yang tidak teratur. Selain itu, getah yang segar boleh digunakan untuk menjadi penawar patukan ular sementara mendapatkan rawatan selanjutnya, dapat merawat rekahan kulit pada bahagian tumit kaki, bisul bernanah dan juga sebagai ubat tahan sakit gigi.

DAUN
Daun kemboja pula, amat berguna kepada mereka yang sakit-sakit pinggang.

Caranya:Ambil daun,lumat-lumatkan dan sapu kepada pinggang yang sakit.

BUNGA
Sangat berjasa dalam penyembuhan penyakit dalaman, contohnya merawat batuk, bengkak usus, cirit birit, bronkitis, disenteri,hepatitis, masalah penghadaman, penyakit dada, radang usus dan selesema.

Caranya:Rebus bunga kemboja dan minum air rebusannya.

Sama-samalah kita kongsikan khasiat tumbuhan alam ini sebagai rawatan alternatif untuk diri dan Keluarga kita.

Harus diingatkan bahawa, sesungguhnya semua jenis tumbuhan adalah ciptaan ALLAH S.W.T dan setiap tumbuhan ciptaan ALLAH itu adalah yang paling baik

No comments:

Post a Comment