SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Friday 5 August 2011

Nasi Ayam Bonda


Bahan² Untuk Sup
8 biji bawang merah - dihiris
5 biji bawang putih - dihiris
2 inci halia - dihiris
2 batang serai - diketuk
1 mangkuk sederhana besar tulang ayam
1 biji kiub ayam
1500 ml air atau lebih
sedikit garam

Penyediaan Sup :
1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga wangi dan kekuningan.
2. Masukkan air, kiub ayam dan tulang ayam. Biar sehingga mendidih.
3. Perasakan dengan garam secukup rasa. Matikan api.

☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺




Bahan² untuk Nasi
5 cawan beras (aku guna Faiza Tempatan)
6 - 7 cawan sup
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia
2 sb mentega @ margerin
3 sb minyak
sedikit minyak bijan
1 sb serbuk pati ayam @ 1/2 kiub ayam
sedikit garam
sedikit pewarna kuning - optional

Penyediaan Nasi
1. Cuci beras bersih² dan toskan.
2. Panaskan minyak & mentega@margerin.
3.. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi dan kekuningan.
4. Masukkan beras yang ditos tadi.Goreng seketika selama lebih kurang 3 - 5 minit.
5. Masukkan beras yang digoreng tadi kedalam rice cooker.
6. Masukkan sukatan 6-7 cawan sup yang dimasak mula² tadi kedalam beras.
7. Titiskan sedikit minyak bijan, garam, serbuk pati ayam @ kiub ayam dan sedikit pewarna kuning jika suka.
8. Tanak nasi seperti biasa hingga masak.


☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺





Bahan Untuk Ayam Madu
1 ekor Ayam
5 biji bawang putih - tumbuk
2 inci halia - tumbuk
1/2 cawan madu
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar sos tiram
Sedikit garam jika perlu

Penyediaan Ayam Madu
1. Bersihkan ayam, toskan dan potong ikut suka.
2. Perapkan bersama bawang putih dan halia yang ditumbuk serta madu, kicap manis, sos tiram dan sedikit garam jika perlu.
3. Perapkan seketika lebih kurang 15 minit.
4. Goreng terendam hingga ayam masak.


☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺



Bahan Untuk Sos
20 tangkai cili kering
5 tangkai cili padi
Sehiris halia
3 biji bawang putih
500 ml air atau lebih
3sb sos cili
3sb sos tomato
sedikit cuka
sedikit garam
sedikit gula

Penyediaan untuk sos
1. Blend cili kering, cili padi, bawang putih dan halia.
2.Masukkan ke dalam periuk bersama sos cili, sos tomato, air, cuka, garam dan gula. Biarkan merenih. Rasa dan tambah apa yang kurang bergantung pada selera.



Hidangkan Nasi Ayam bersama ayam madu, sup, dan sos tadi. Untuk Kicap, jika suka campurkan 1/2 cawan kicap manis dengan 1/2 cawan sup yang dimasak mula² tadi. gaul bersama. Makan bersama salad, timun, tomato, daun sup dan bawang goreng. (mase wat ni salad takde sebab kat kedai abih stok..:)

No comments:

Post a Comment