SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday, 13 July 2013

TAUFU MAKANAN LAUT


Bahan-bahan: 2 sudu besar Tepung jagung 1 sudu teh Bawang putih ( cincang ) 1 ekor (sederhana) Sotong ( kulit dibuang ) 50g (sederhana) Udang ( kulit dibuang tetapi ekor dikekalkan ) 4 ketul Filamen ketam ( dipotong serong ) 1 sudu teh Tepung ubi ( digaul dengan 2 sudu besar air ) ½ cawan Air Bahan A: ½ tin Cendawan jerami padi ( dipotong setengah ) 8 keping Kacang buncis ½ batang Lobak merah ( dipotong ikut bentuk kesukaan ) 4 ketul Jagung muda ( dipotong memanjang ) 200g Kubis bunga ( dipotong floret ) 5 ketul Taufu makanan laut ( digoreng ) 3 kuntum Cendawan hitam ( direndam dan dipotong 4 ) BahanPerencah: ½ sudu besar Perencah Pati Ikan Bilis ¼ sudu teh Serbuk Lada Putih 1 sudu teh Sos tiram Sedikit/secukup Garam Cara Menyediakan: (1) Potong bahagian dalam sotong secara bersilang (criss cross) untuk tujuan hiasan. Hiris sotong (2) Panaskan minyak jagung dalam kuali, tumis bawang putih hingga naik bau lalu masukkan sotong dan udang. (3) Tambah masuk bahan (A), kacau sebati dan tuangkan ½ cawan air dan masukkan bahan perencah. Kacau sekata. (4) Pasang penutup kuali dan reneh selama kira-kira 30 saat. (5) Pekatkan sos dengan tepung ubi. (6) Hias dan hidang panas.

No comments:

Post a Comment