Bahan-bahan:
3 ekor ikan kerisi (boleh juga ganti dengan ikan lain)
2 labu bawang besar *
2 ulas bawang merah *
7 biji cili padi *
1 biji lada merah *
2 biji lada hijau *
1 camca kecil air asam jawa
2 camca besar kicap manis
sedikit belacan
1 camca besar gula pasir
1 senduk taucu
Sedikit minyak masak
Sedikit kunyit serbuk
(Bahan bertanda * - dihiris)
Cara menyediakan:
1. Ikan dibersihkan dan dikelar-kelar.
2. Sapukan sedikit garam dan kunyit serbuk pada ikan dan goreng hingga garing.
3. Angkat dan asingkan.
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan bawang besar, bawang merah, cili merah, cili hijau dan cili padi kedalam kuali yang digunakan untuk mengoreng ikan tadi.
5. Goreng dan balik-balikkan.
6. Masukkan pula air asam jawa, belacan, kicap manis, taucu, gula. Kacau hingga rata.
7. Setelah mendidih baru masukkan ikan.
8. Balik-balikkan selama beberapa minit dan setelah beberapa minit dan setelah kuahnya likat matikan api dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment