SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday, 13 July 2013

IKAN DORI & KENTANG GORENG DENGAN SOS TATA


Bahan-bahan: 4 keping Filet ikan dory ½ cawan Susu 100g Tepung Gandum Secukup Minyak masak ( untuk goreng-celup ) 4 biji Lemon ( dipotong baji ) 200g Kentang goreng Bahan Sos Tartar: ½ cawan Mayonis ½ sudu besar Bawang besar ( cincang ) ½ sudu teh Jus lemon ½ sudu besar Timun jeruk kecil (Gherkins) ( cincang ) 1 cubit Pes biji sawi (Mustard Dijon) 1 sudu teh Pasli ( cincang ) ½ sudu teh Serbuk Lada Putih Bahan-bahan Koleslo: 1 sudu besar Pasli segar ½ cawan Mayonis Sedikit Serbuk Lada Hitam Sedikit Garam Bahan X: ( dihiris ) 100g Kubis Putih 50g Kubis ungu 1 batang Lobak merah kecil ½ biji Lada benggala merah Cara Menyediakan: (1) Rendam filet ikan dalam susu dan salutkan secara nipis dengan Tepung Gandum. (2) Panaskan secukup minyak dan goreng-celup sehingga keemasan. (3) Hidang dengan kentang goreng, koleslo dan lemon. Cara Menyediakan Sos Tartar: (1) Campur-gaulkan semua bahan dan sejukkan di dalam peti sejuk. Cara Menyediakan Koleslo: (1) Potong semua sayur (X), tutup dan simpan dalam peti sejuk selama beberapa jam. (2) Tambahkan mayonis pada sayur, taburkan serbuk lada hitam dan Garam. Gaul sehingga sekata dan hidang serta-merta.

No comments:

Post a Comment