SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday, 13 July 2013
IKAN DORI & KENTANG GORENG DENGAN SOS TATA
Bahan-bahan:
4 keping Filet ikan dory
½ cawan Susu
100g Tepung Gandum
Secukup Minyak masak ( untuk goreng-celup )
4 biji Lemon ( dipotong baji )
200g Kentang goreng
Bahan Sos Tartar:
½ cawan Mayonis
½ sudu besar Bawang besar ( cincang )
½ sudu teh Jus lemon
½ sudu besar Timun jeruk kecil (Gherkins) ( cincang )
1 cubit Pes biji sawi (Mustard Dijon)
1 sudu teh Pasli ( cincang )
½ sudu teh Serbuk Lada Putih
Bahan-bahan Koleslo:
1 sudu besar Pasli segar
½ cawan Mayonis
Sedikit Serbuk Lada Hitam
Sedikit Garam
Bahan X: ( dihiris )
100g Kubis Putih
50g Kubis ungu
1 batang Lobak merah kecil
½ biji Lada benggala merah
Cara Menyediakan:
(1) Rendam filet ikan dalam susu dan salutkan secara nipis dengan Tepung Gandum.
(2) Panaskan secukup minyak dan goreng-celup sehingga keemasan.
(3) Hidang dengan kentang goreng, koleslo dan lemon.
Cara Menyediakan Sos Tartar:
(1) Campur-gaulkan semua bahan dan sejukkan di dalam peti sejuk.
Cara Menyediakan Koleslo:
(1) Potong semua sayur (X), tutup dan simpan dalam peti sejuk selama beberapa jam.
(2) Tambahkan mayonis pada sayur, taburkan serbuk lada hitam dan Garam. Gaul sehingga sekata dan hidang serta-merta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment