Bahan-bahan A:
500g Udang besar
10 biji Limau kasturi
1-2 sudu besar Cuka
3 biji Cili merah
3 sm Halia
1 biji (besar) Bawang India
30 g Fungus putih ( direndam )
Secukup rasa Garam
Secukup rasa Perencah Pati Ikan Bilis
1 mangkuk Ketulan ais
Secukup Air panas untuk celur udang
Cara Menyediakan:
(1) Didihkan 1 liter air dengan 2 sudu besar Perencah Pati Ikan Bilis dalam periuk.
(2) Udang dibuang kulit dan urat belakang. Tinggalkan bahagian ekor udang.
(3) Celur udang dalam stok pati ikan bilis tadi sehingga berwarna merah jambu.
(4) Dengan serta-merta, masukkan udang ke dalam bekas berisi ais dan sedikit air. Biarkan beberapa minit lalu toskan airnya.
(5) Celur fungus sehingga masak dengan stok yang sama dan
potong anggaran 2 cm.
(6) Hiris bawang, halia, cili merah dan fungus ikut kesukaan anda.
(7) Ambil jus limau kasturi.
(8) Campurkan udang dengan bahan-bahan yang dihiris, jus limau kasturi dan cuka. Masukkan Garam secukup rasa. Sejukkan hidangan sebelum dihidangkan
No comments:
Post a Comment