SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday, 13 July 2013

KERAPU


Bahan-bahan: 1 ekor Ikan kerapu 100g Tepung Gandum 1 biji Telur 2 batang Serai ( diketuk ) 1 inci Halia ( diketuk ) 1 biji Bawang besar Holland ( dihiris bulat ) 5 biji Cili padi ( dihiris kecil ) 1 biji Tomato ( dipotong dadu ) ¼ biji Nenas ( dipotong dadu ) 1-2 helai Daun limau purut 3 sudu besar Sos tomato 3 sudu besar Sos cili 3 sudu besar Sos tiram 2 sudu kecil Air limau nipis Sedikit Air ( kepekatan ikut kesukaan ) 3 biji Bawang putih ( dimayang ) 1 sudu besar Perencah Pati Ikan Bilis 1 sudu teh Gula Sedikit Daun ketumbar untuk hiasan Secukup Minyak ( untuk gorengan ) Cara Menyediakan: (1) Celupkan ikan ke dalam telur yang telah dipukul. Kemudian lumurkan ikan bersama Tepung Gandum. (2) Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing. (3) Angkat ikan dan ketepikan. Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis. (4) Tumiskan bawang putih. Bila naik bau dan garing, masukkan serai, daun limau purut dan halia. Masukkan air, air limau nipis dan 3 jenis sos. Biarkan mendidih. (5) Masukkan Perencah Pati Ikan Bilis dan gula. (6) Masukkan tomato, nenas, cili padi dan bawang Holland. Kacau sebati. (7) Apabila kuah menjadi pekat, padamkan api. (8) Angkat dan curahkan ke atas ikan yang telah siap digoreng tadi. (9) Taburkan potongan daun ketumbar dan hidangkan

No comments:

Post a Comment