SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday 13 July 2013

BOTOK-BOTOK


Bahan-bahan: 500g Ikan kembong ( diambil isi ) 50 ml Santan pekat 4 helai Daun limau purut ( dihiris halus ) 20 helai Daun kaduk 20 helai daun Bayam Muda Sedikit Garam Sedikit Serbuk Lada Hitam Secukupnya Daun pisang (20 cm empat segi) ( dilayur ) Secukupnya Lidi koktel Bahan Kisar: 5 batang Cili merah ( dibuang biji ) 1 batang Serai 1 sudu teh Serbuk kunyit 5 biji Buah keras 1.5 cm kiub Belacan 2 ulas Bawang putih 5 ulas Bawang merah Cara Menyediakan: (1) Tumbuk isi ikan hingga halus. (2) Satukan isi ikan dengan bahan kisar. (3) Gaulkan bersama santan dan daun limau purut ke dalam campuran ikan. (4) Tambah Garam dan serbuk Lada Hitam secukup rasa. (6) Letak tiga helai daun kaduk dan daun bayam muda di atas daun pisang. Sudukan campuran ikan. (7) Lipat kedua-dua hujung ke tengah, sematkan dengan lidi koktel. (8) Atur atas rak pengukus dan kukus selama 20 minit

No comments:

Post a Comment