Bahan-bahan:
3 sudu besar Minyak zaiton
3 ulas Bawang putih ( ditumbuk halus )
1 labu Bawang besar Holland (kulit putih), ( didadu )
1 helai Daun bay
2 sudu teh Oregano kering
1 tin (185g) Tuna
80g Cili benggala hijau ( didadu )
80g Cili benggala kuning ( didadu )
1 biji Tomato ( dibuang biji & dipotong dadu )
2 sudu teh Gula
Sedikit Garam
100g Keju Mozarella ( diparut )
3 keping Roti pitta
Bahan A: ( bancuh sekali )
300g Tomato } dikisar
50 ml Air }
100g Cili Boh
Cara membuatnya:
(1) Panaskan minyak di dalam periuk.
(2) Tumis bawang putih, bawang besar dan daun bay.
(3) Bila wangi, masukkan campuran bahan (A) dan separuh oregano.
(4) Masak hingga sos mendidih. Masukkan gula.Bila pekat, angkat.
(5) Sapukan ke atas roti pitta. Taburkan tuna, cili benggala dan tomato.
(6) Akhir sekali taburkan keju dan baki oregano di atasnya.
(7) Bakar pada suhu 200oC selama 25-30 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment