KERABU PERIA BERKANTAN.
Bahan-bahan:
1 biji Peria (sedang)
300g Udang
Secukup Air ( untuk mencelur )
½ biji Tomato
1 labu Bawang besar
6 tangkai Daun kesum
1 kuntum Bunga kantan
Bahan sambal (A):
4 biji Cili merah
7-8 biji Cili padi
½ biji Tomato
1 biji Limau nipis ( jus diperah )
1 sudu teh Sos ikan
1 sudu teh Gula
Sedikit Garam
bahan Y:
1 biji Bawang merah ( dihiris )
6 biji Cili kering
1 biji Tomato ( dipotong 8 baji )
1 tangkai Daun kari
3 sudu besar Minyak masak
Cara membuatnya:
(1) Belah dua peria, potong nipis. Celur dalam air mendidih.
(2) Celur udang kemudian angkat. Campurkan dengan peria.
(3) Potong berbaji nipis (wedges) tomato dan bawang besar.
(4) Hiris atau mayang daun kesum dan bunga kantan.
(5) Masukkan semuanya ke dalam mangkuk berisi peria.
(6) Tumbuk atau kisar bahan sambal (A).
(7) Kemudian gaulkan dengan peria dan bahan-bahan lain.
No comments:
Post a Comment