SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday, 13 July 2013

POPIA GORENG MAKANAN LAUT


Bahan-bahan: Sedikit Minyak ( untuk menggoreng ) 1 peket Kulit popiah 11 sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis ½ sudu teh Serbuk Lada Putih 10 ekor Udang bersaiz sedang ( buang kulit, dipotong dadu ) ½ cawan Isi ketam ( yang diceraikan ) 10 biji Isi kupang ( dipotong kasar ) Sedikit Daun bawang ( dipotong halus ) 100g Lobak merah ( dipotong memanjang ) 300g Sengkuang ( dipotong memanjang ) Sedikit Garam Bahan A: ( dikisar ) 1 biji Bawang putih 1 biji Bawang besar 1 sudu besar Udang kering Cara Memasak: (1) Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik baunya. (2) Masukkan udang, ketam dan kupang. (3) Taburkan Perencah Pati Ikan Bilis & serbuk lada putih. Kacau dengan sekata. (4) Masukan sengkuang & lobak merah, kacau dengan sekata. Tambah sedikit Garam. (5) Taburkan sedikit daun bawang pada waktu akhir. Inti ini dibiarkan sejuk seketika. (6) Gunakan kulit popiah, letakkan inti, lipat dan gulung kulit popiah tersebut. (7) Goreng sehingga kuning keemasan. Boleh dihidang besama sos pilihan anda.

No comments:

Post a Comment